1. | WUJEK.1923 | I kosz chlebów przaśnych oliwą zaczynionych, i kreplów bez kwasu oliwą pomazanych, i mokre ofiary każdego: |
2. | GDAŃSKA.1881 | Przytem kosz chlebów przaśnych, z mąki pszennej, placki zagniatane z oliwą, i kreple przaśne oliwą namazane, z ofiarą ich śniedną, i z ofiarą ich mokrą. |
3. | GDAŃSKA.2017 | Do tego kosz przaśnych chlebów z mąki pszennej, placki zmieszane z oliwą oraz przaśne podpłomyki pomazane oliwą z ich ofiarą pokarmową i ofiarą z płynów. |
4. | CYLKOW | Kosz téż przaśników z mąki przedniej, kołacze zaczynione oliwą i ołatki przaśne namazane oliwą, wraz z ofiarą ich śniedną i zalewką ich, - |
5. | KRUSZYŃSKI | również koszyk chlebów przaśnych, strucle z mąki wyborowej ugniecione z oliwą i pierniki przaśne skropione oliwą wraz z ich ofiarami i libacją. |
6. | MIESES | oraz kosz przaśników: placki z przedniej mąki, zaczynione oliwą i ołatki przaśne, pomazane oliwą, wraz ze śniedną ich ofiarą i zalewkami ich. |
7. | TYSIĄCL.WYD5 | nadto kosz chlebów przaśnych z najczystszej mąki zaprawionej oliwą i przaśne podpłomyki pomazane oliwą, łącznie z przynależną do nich ofiarą pokarmową i płynną. |
8. | BRYTYJKA | Kosz przaśników z przedniej mąki, placki zaczynione oliwą, przaśne opłatki pomazane oliwą wraz z ich ofiarą z pokarmów i ofiarą z płynów. |
9. | POZNAŃSKA | Do tego kosz niekwaszonych chlebów z najlepszej mąki ugniecionej z oliwą i placuszki przaśne posmarowane oliwą, razem z należącą do nich ofiarą z pokarmów i płynów. |
10. | WARSZ.PRASKA | nadto kosz przaśnych placków z najczystszej mąki zmieszanej z oliwą, ciastka niekwaszone skropione oliwą oraz ofiarę z potraw i napojów. |
11. | ŚLĄSKIE.TOW.BIB. | Także kosz przaśników z przedniej mąki, kołacze zaczynione oliwą i przaśne opłatki pomazane oliwą, wraz z ich ofiarą z pokarmów oraz ich zalewką. |
12. | EIB.BIBLIA.2016.LIT | Przyniesie ponadto kosz przaśników z najlepszej, pszennej mąki, bułki rozczynione oliwą i przaśne placki namaszczone oliwą wraz z przynależną do nich ofiarą z pokarmów oraz ofiarą z płynów. |